Grevelingencup '13-'14

Dit jaar hebben we ons weer ingeschreven voor de Grevelingen Wintercup. We proberen iedere wedstrijd met een andere teamindeling mee te varen.  Totaal zijn er iedere wedstrijddag rond de 170 schepen op het water. We varen mee met onze Beneteau Oceanis 40 onder de naam “Aquaholics”

Actueel weerbericht,..>

Voor de deelnemers; we verzamelen om 9:00 in het café aan de haven (zie route /plattegrond) “Le Bateau”
Klein voorproefje: video 15 dec van Maik Helgers

Overzicht

[tab_container] [tab title=’Schip’ active] Het schip waarmee we de Grevelingencup varen is de “Aquaholics” een Beneteau Oceanis 40

Gegevens

Lengte

LWL

Breedte

Diepgang

Zeilopp

Motor

Brandstof

Water

12.15 m

10.35 m

3.91 m

1.90 m

75,8 m2

40 pk

200 L

360 L

Hutten

Bedden

Toilet/Douche

3

8

2

[/tab] [tab title=’Route’] Hieronder de route naar Port Marina

Marina Port Zélande ligt aan de Grevelingendam naast het park Port Zélande.

Adres
Marina Port Zélande
Kabelaarsbank 4
3253 ME OUDDORP

Eigen vervoer per auto:  Link naar routebeschrijving in Google maps <klik hier>

– Uit de richting Rotterdam/Hellevoetsluis de N57 richting Middelburg/Zierikzee volgen.

– Uit de richting Zierikzee de N57 richting Renesse/Scharendijk/Rotterdam volgen.

– Uit beide richtingen op de Brouwersdam de afslag Kabbelaarsbank/Port Zélande nemen, daarna de tweede afslag links (voor restaurant Petit Paris) richting marina volgen.
– Als de slagboom dicht is dan links op de parkeerplaats parkeren en verder lopen.
– Anders doorrijden weg volgen beneden links langs alle loodsen tot de I steiger.

Onze havenplaats is  G1-19

[/tab] [tab title=’Kleding’] Wat neem je mee, ….

– kleding die water en winddicht is. (in laagjes, het is snel te warm)
– pet of muts,….
– zonnebril
– schoenen met zachte (lichte) zolen
– goed humeur
– reservekleding, zodat je naar huis weer warme kleren en schoenen aankan.

Zwemvesten hebben we op de boot

[/tab] [tab title=’17 nov’]

Bemanning:

Rene van Dop Henk vd Kruk Max van Dop
Marc Basquens Finch Paulo Delgado

Deze keer een zeer internationale bemanning, Marc en Paulo van Camping Cambrills in Spanje waren over voor een reünie en wilden gelijk maar een rondje meevaren. Jammergenoeg viel half in de middag de wind weg, waardoor de wedstrijd is gestaakt. We waren daardoor wel op tijd voor de tapas bij beachclub ‘t Gorsje 😉

Tekst van de website vd organisatie:

Een zomer lang hing men achter de computer, wachtend tot het aanmeldformulier voor ‘het cuppie’ online zou komen. Toen dit moment daar was kwamen de inschrijvingen binnenschieten. Met als gevolg dat de organisatie dit jaar weer bijna 200 boten mochten verwelkomen in Marina Port Zelande. Popelend stond iedereen klaar in oktober voor het eerste wedstrijdweekend. Tot ieders verdriet mocht het dat weekend omwille van een enorme storm niet doorgaan. Afgelopen weekend werden de boten en jachten dan toch ontketend en mochten zij de strijd aangaan. Een enorm deelnemersveld vulde het Grevelingenmeer, overal waar het oog keek, zag het zeiltjes aan de horizon voorbijtrekken (en jammer genoeg stilliggen, later op de zondag).

Toer & Toer-S klasses

Vanuit de toer en toer-S klasse vertrok een enorme hoeveelheid aan boten aan de sportieve tocht over het Grevelingenmeer. Het was jammer dat de weinige wind die er was opeens helemaal verdween in de middag. En dat tenslotte niets anders meer opzat dan de wedstrijd af te blazen. Velen hadden al een dag lang met weinig wind, in opperste concentratie gevaren en waren maar al te graag beloond door de verlossende toeter op het finishschip.

ORC klasses

In de ORC klasse werden er drie wedstrijden gestart, over drie startvelden verdeeld: de ORC 1, de ORC 2 en de J109 eenheidsklasse. De wedstrijden en de starts verliepen soepel, zonder al te veel ‘recalls’ en protesten. Wel had ook dit startveld te kampen met de afnemende wind en moest de laatste race afbreken.Â

In de ORC 1 was de Maas overtuigend eerste, met twee gevaren ‘paaltjes’, gevolgd door de Jam Session, die 1x als tweede binnen kwam en 1x als derde. In de ORC 2 was de strijd net zo hevig en met een iets nipter verschil heeft daar de Overruled gewonnen (4 ptn.) gevolgd door de NEXT BEST (5 ptn.)

J109

Dit jaar voor het eerst, deden ook de J109s mee als eenheidsklasse, met een eigen startveld. Spannend, want met allemaal gelijke boten ligt de eerste bij de bovenboei ook daadwerkelijk eerste. Er zijn geen rating en rekensystemen meer van toepassing. De Yeti toonde zich het sterkst in deze manier van racen, en werd eerste met 3 punten uit 2 wedstrijden.

31.7 klasse

De 31.7 klasse verscheen met 7 boten aan de startlijn en er werd als gebruikelijk scherp gestart en gevaren. In totaal konden er 4 wedstrijden gestart worden waarin de Blauwe Knoop overtuigend de leiding nam, dit kwam natuurlijk doordat zij zaterdag al geacclimatiseerd waren aan de zachte wind en het weinige zicht na hun training.

[/tab] [tab title=’15 dec’]

Bemanning:

Rene van Dop Maik Helgers Alex van der Leer
Leo Helgers Martin Verheij Fred de Jong
1 2 3
4 5 6

Je hebt van die zondagen dat je wekker om 7:30 gaat en je jezelf afvraagd waarom heb ik geen andere sport gekozen. Nou vandaag was zo’n dag. Totdat je aankomt op de haven, de zon opkomt en een strakke 4 tot 5 Bft door de masten giert. Traditioneel begonnen we met een uitsmijter, koffie en sinaasappelsap in café Le Bateau om wakker te worden en met een volle maag het water op te gaan.

Na het klaar maken van het schip en het aantrekken van de zeilpakken gingen we het water op, waar het een enorme drukte was, 170 schepen op het water! In onze klasse verschenen 28 schepen aan de start, wat daarmee de grootste klasse is. De taakverdeling vandaag was: Martin aan het grootzeil, Leo, Alex en Fred aan de Genua, Maik navigatie en cameraman, waardoor ikzelf vandaag aan het roer mocht. Na een redelijke start gingen we toch als 4e om de eerste boei. Daarna een aantal zeer lange halve en ruime windse rakken, welke jammergenoeg onze snelste koersen zijn. Aan de wind konden we steeds veel goedmaken, waardoor we uiteindelijk op een vierde plaats zijn gefinished.

Mannen het was een topdag met als extraatje een mooie video van Maik.

[/tab] [tab title=’12 jan’] Derde wedstrijd van de Grevelingencup,
Bemanning:

Rene van Dop Steve Westerman Jeroen Vrij
Antoin de Vrind Sadan Yilmaz Andre Friebel
Karel Mulder

Net als als altijd ging de wekker voor mijn gevoel te vroeg, maar wat had ik er zin in. De voorspellingen zagen er heel erg goed uit, zon en (een beetje) wind. Met twee tassen vol boodschappen en gesmeerde broodjes eerst jeroen opgehaald die al stond te popelen voordat we op weg gingen. De rest van het team zat bij Antoin in de auto en waren om 8:00 al, “ik zie, ik zie wat jij niet zie” aan het spelen, dat beloofde wat voor deze dag.
In het café direct aan de uitsmijters, jus d’orange en koffie met daarna een flesje champagne om alvast de eerste wedstrijd van het jaar te vieren. Direct na het palaver snel de boot optuigen, zeilpakken aan, iedereen een korte uitleg en met de zonnebrillen het water op.

De zon scheen al, wat hij ook de gehele dag zou blijven doen, en het was warm, 8C in januari! Eerst een uurtje oefenen, waarna we dit konden testen met de start. Alles ging goed, behalve de schipper zelf. Ik lag helemaal opgesloten tussen de 25 andere schepen, waardoor we als 17e om de eerste bovenboei gingen. Dit gaf ook weer kansen, we hadden er genoeg om in te halen. Met André, Sadan, Jeroen en Antoin aan de Genua lieren, Steve aan het grootzeil en Karel als navigator en trimmer gaf dit wel vertrouwen. Een groot deel van de wedstrijd ging het goed en hebben we er ook veel ingehaald.

Of het door teveel koffie kwam weet ik niet maar in het aan de windse rak maakten we een fout met de schoten en een val, waardoor we wat minuutjes verspeelden en weer wat plekken terug vielen, welke we jammer genoeg niet meer goed maakten.
Na de finish snel alles opgeruimd om in het café nog even de wedstrijd te evalueren. We waren het snel met elkaar eens, dit doen we nog een keer maar dan zonder fouten. Mannen allemaal bedankt, het was een top dag.
René

Grevelingen wintercup Aquaholics
Grevelingen wintercup Aquaholics Grevelingen wintercup Aquaholics
Grevelingen wintercup Aquaholics Grevelingen wintercup Aquaholics
Grevelingen wintercup Aquaholics

[/tab] [tab title=’9 febr’]

Als wedstrijdzeilers willen we wind, maar deze keer zijn we alweer verrast met teveel wind. Zaterdagavond waren de verwachtingen zo slecht dat de organisatie de wedstrijd terecht heeft afgezegd. Volgende keer beter.

[/tab] [tab title=’16 mrt’] Bemanning:

Rene van Dop Max van Dop Goos vd Berg
Maarten van Helden Vincent Groen
F6

verslag:

[/tab] [tab title=’23 mrt’ the last one] Alweer de laatste van deze serie

Bemanning:

Rene van Dop
.
F1 F2
F3 F4
F5 F6
[/tab] [/tab_container] [one_fourth]

[/one_fourth] [one_fourth]

[/one_fourth] [one_fourth]

[/one_fourth] [one_fourth last]

[/one_fourth] [hr top]

Menu